Saturday, October 23, 2010

BERSALIN DI MANA???KENAPA DI SITU???TIDAK DI SANA???





kali ni aku nak citer pasal kat mana aku bersalin..kenapa aku bersalin di situ dan bukan bersalin di sana...agak2 korang paham ke apa aku nak citer ni???hehehe..xdla..aku ni saje nak berkongsi pengalaman aku bersalin di hospital swasta..

mmg aku xnafikan..en.suami keje gomen tapi xsemestinya bila keje gomen kena bersalin kat gomen..2x aku mengandung dan alhamdulillah 2x aku bersalin..dan kedua2 kelahiran anak aku kat PUTRI SPECIALIST HOSPITAL(PSH) @ HOSPITAL PAKAR PUTRI,JB..korang agak kenapa agaknya aku bersalin kat sana..
bukan sikit pertanyaan dan persoalan2 yang ditujukan untuk aku..

"ala..bersalin kat mana2 pon samaje..sakit tetap sakit..bukannya bila bersalin kat swasta tu xsakit langsung.."
"rugije bersalin kat swasta..kan samaje layanan yang ada kat hospital gomen"
"samaje kalau bersalin kat hospital gomen..doc jugak yang sambut(padahal bidan je..)"
"bersalin kat gomen la baru rasa nikmat org bersalin"
dll....................

aku berterima kasih banyak2 kepada en.suami kerana beliaulah yang mencadangkan dan menghantar aku ke PSH..kata beliau ini adalah hadiah untuk aku kerana mengandungkan dan melahirkan anaknya serta ingin memberikan keselesaan semaksimum mungkin untuk aku selain ingin mendapatkan khidmat rawatan yang terbaik(biasala..yang terbaik semestinya ada bayaran yang perlu dibayar..). dan yang paling penting ialah orang yang merawat aku itu semestinya pakar dalam bidangnya. doc yang dipilih untuk menyambut kelahiran baby kami juga sewajibnya seorang yang beragama ISLAM, MELAYU, dan PEREMPUAN. aku xnafikan ramai yang cuba mengatakan aku ni sorang yang cerewet (yang sememangnya bukan aku yang meminta tapi en.suami yang beria2 supaya aku bersalin di PSH)tapi seorang suami yang sayangkan isterinya semestinya akan cuba sedaya upaya untuk memberikan yang terbaik untuk isterinya yang tercinta.



bermula aku melangkah masuk ke PSH, aku xmerasai sebarang ketegangan seperti mana aku mengunjungi hsptl2 yang lain..aku bukan nak riak jauh sekali membangga diri tapi aku cuma ingin menyatakan kebenarannya...xpastilah kalau ada yang meluat plak membaca coretanku ini..


sapa kata aku xmengalami nikmat bersalin..setiap fasa kelahiran aku jalani dengan penuh kesabaran..setiap bukaan cm aku tunggu..mana ada aku guna epidural..walaupon org kata pihak swasta hanya inginkan duit kita saja tapi tidak bagi aku di PSH. selagi tidak mendesak kenapa perlu menggunakan epidural..aku sendiri melalui proses itu secara normal tanpa sebarang bantuan ubat penahan sakit kecuali gas entonoks yang sedikit mengkhayalkan..ituje..dan alhamdulillah..kedua2 anakku dilahirkan secara normal tanpa sebarang alat bantuan..malah,setiap masa nurse yang terlatih akan temankan aku..xdela plak sorang nak jaga sana..sorang nak jaga sini..bila hampir bersalin..doc akan memberi kata2 semangat sehinggalah saat untuk melahirkan ..suami plak dibenarkan untuk menemani setiap masa(yela..kehadiran suami akan memberikan semangat dan doanya penting untuk memudahkan kelahiran).jadi suami tahu apa yang terjadi kepada isterinya(aku xnafikan di hsptl gomen pon suami dibolehkan untuk menemani isteri tapi ada hadnya..kadang2 hsptl yang ni blh..hsptl yang tu xblh..mcm2..)..kalau nak ke tandas..nurse sentiasa temankan walaupon tandasnya hanya beberapa langkah dari katil(sbb labour room ada bilik air sendiri..)..ada pintu sendiri..xde pakai tirai2 yang membolehkan secara sengaja @ xsengaja terselak yang memungkinkan org lain tengok..anak yang lahir terus disambut oleh doc yang berpengalaman, jahitan yang disertakan bersama bius..dan sentiasa dipantau kesihatan selagi kita xbalik umah..bila dah nak balik pon..nurse yang bertugas sentiasa menyapa mesra..ada cenderamata lagi nak bawa balik..



baby yang dijaga di nurseri juga dijaga dengan baik..(sekurang2nya selepas penat melahirkan, ada nurse yang akan menjaganya sekejap..bila tiba waktu menyusu nurse sendiri akan hantar pada kita..kalau nak amik sendiri pon boleh)..sesudah dilahirkan baby akan segera di peksa pula oleh pakar kanak2 plak..masa tu juga di peksa skor apgar, kadar denyutan jantung, keabnormalan jantina dan seminggu selepas bersalin..peksa tahap pendengaran menggunakan sejenis alat untuk memastikan ketidakpekakan bayi..




tu belom citer lagi camne bilik tidurnya..air-cond memanjang yang boleh dikawal sendiri suhunya(ikut mana pilihan kita tapi semuanya bes..yang aku citer ni bilik yang aku tidola..single room-maknanya aku xkongsi ngan orang lain la..)dah macam bilik hotel dah..tv plasma siap ada astro..makanan yang disajikan boleh dipilih dan setiap ari menu yang disajikan mmg sedap dan rasanya mmg bukan untuk org sakit..katil auto leh naik turun(sebenarnya en.suami kempunan sebab xsempat mak main katil tu..hahaha..xpeye bang..lain kali kalau sayang bersalin..abang mainla puas2..hahaha)..suami ada kat sebelah(sebab tido sama temankan aku..kat hsptl gomen kompom kan suami xleh teman???..tu yang aku xsuka..)..bilik air yang mmg tip top sebelah katil(senang en.suami nak temankan aku, mandikan aku..xyah kongsi2)..ada shower beb..bath tub je yang xde..hehehe..ada fridge..macam2..mmg cam kat hotel..tapi yela..kalau aku citer pon org kata aku ni saje nak menunjuk2 tapi xsebenarnya..aku sekadar ingin menceritakan kegembiraan ati aku ni ha..tapi kalau ada pakej free bersalin kat swasta aku rasala..xde sapa pon nak lepaskan kan???hehehe..mmg bes giler..timekasih abang..

No comments: