Thursday, October 14, 2010

KELAHIRAN CAHAYA MATA PERMATAKU..MUHAMMAD NUR FIRASS IRFAN BIN ISHAK



INILAH MUHAMMAD NUR FIRASS IRFAN BIN ISHAK...
ok.. aku nak citer plak tentang kelahiran anakku yang sulung yang memang ditunggu2 oleh semua orang..banyak kenangan ketika aku mengandung dan melahirkan abg iyass ni..hehehe..masa aku ngandungkan firass, aku tinggal kat taman sentosa, pekan nanas..banyak binatang2 yang datang umah kami waktu tu..hahaha..ada kelawarla..kura2la(ntah mana sesat tiba2 ada kat depan pagar umah aku)..burungla sampai sesat masuk dalam kamar tido utama( sampai abahku cakap "anak ko ni mesti laki ni..tu yang burung datang tu), ulat gonggokla, salamander pon ader, katak lagi masuk lubang jamban..ntah pape kan..kenangan..aku ni masa ngandung memang xreti nak duk diam..xtaula napa..asik nak jalan..nak makan..(sampaila sekarang berat tu dah cam xnak pegi dari badan aku..huh..

BUNGA 6 KUNTUM PEMBERIAN SUAMI YANG BERMAKNA " I LOVE U SO MUCH MUAAHH"


aku bersalin 2 minggu awal dari tarikh yang sepatutnya..malam tu aku sempat lagi g jusco taman u..hahaha..berjalan je..(dari awal ngandung mmg asik jalan je..xpenahnyer lekat kat umah). tapi malam tu aku asik nak terbuang air kecilje(sopan la sikit ayat ni..hehe). dah tu perut tu memulas cam kena cirit-birit. jadinya xjadila nak makan kat tempat biasa..bungkusla bawak balik..sampai umah terus g tandas..mmg kua isi perut dan sakit pon hilang..ntah apa firasat aku masa tu aku cakap ngan en. suami yang aku nak abiskan mister potato sebab kalau aku bersalin sok pon..aku xheranla tengok org makan masa aku pantang..

FIRASS SEJURUS DILAHIRKAN..

sepanjang malam tu aku tido seperti biasa dan sangat lena..(tu yang mmg org semua xcaya cakap aku). 5 pagi camtu aku terasa nak buang air besar plak..k la aku g..6 pagi nak buang air kecil plak..dah selesai semuanya aku pon nakla sambung baring2 kat katil..tapi ada terasa2 air suam2 camtu lajuje kua dan basahkan tilam aku..aku pon fikir yang tadi aku kan dah g tandas..xkan banyak lagi air *****nyer...aku pon jerit panggil en.suami..nasib dia lambat g sekolah aritu..siap2 semuanya aku pon bertolak ke putri specialist(bukan nak berlagak pilih private tapi sebab en. suami xnak nurse yang sambut tapi tangan doktor jugak yang sambut..doktor tu plak WAJIB pompuan, melayu dan islam...(terima kasih abang untuk segalanya..)


TERUS DILETAKKAN DI ATAS PERUTKU DAN DIBERSIHKAN ANGGOTA BADANNYA..

6.30 pagi camtu aku ngan en.suami pon naikla keta g hospital..kat dalam keta tu barula nakwat air selusuh..tu la sebab ingatkan masih jauh tarikh bersalinnya..ha kan dah kelam-kabut..perrgghh masa kat dalam keta tu pinggang aku dah cam nak tercabut dibuatnya..saki siot tapi syokk..(apakah statement ni benar???hahaha)..en.suami sentiasa memberikan kata2 peransang..sesampainya di putri specialist..hilang plak sakit pinggang tu..dah xsakit plak..tapi air ketuban tu masih lagi mengalir keluar..aku terus dibawa ke labour room dan bila dipeksa dah terbuka 3cm. doktor kata mungkin bersalin sok paginya(jam tunjuk pukul 8.30 pagi) sebabnya selalunya bukaan mengambil masa 1cm =1 jam..pergghh lama tu..jadi ada 7 jam lagi..jadi pihak hospital bagi milo ngan sandwich untuk bagi tenaga sebab pastu dah xleh makan(sebab risiko kena bedah yang xdijangka)..


ALHAMDULILLAH..FIRASS KINI HANGAT DI PELUKANKU..
en.suami sentiasa ada di sebelah untuk memberikan kekuatan..dia xkemana2 pon selagi aku xbersalin waima nak ke tandas sekalipon..(hehehe..syg abg!!!)..aku yang xbape nak sakit tu berbual2la ngan en.suami sambil bernyanyi2 kecil mengikut nyanyian yang dipasang di bilik itu. xlama pastu aku terasa seperti semakin sakit(jam pukul 10 pagi).kononnya nak bagitaula mak yang aku dah masuk hospital tapi kena tunggu mak balik dari dialisis pukul 12..nampaknya xkesampaian..hahaha..masa teran tu aku siap tarik telinga en.suami(kesian dia sampaikan nurse cakap nasib baik telinga suami awak xputus..hehehehe)..alhamdulillah..3x teran camtu kua la MUHAMMAD NUR FIRASS IRFAN BIN ISHAK pada jam 12.39 tengahari pada hari khamis bersamaan dengan 12 April 2007..dan en.suami terusla sms pada semua kenalan mengenai kelahiran baby sulung kami.. layanan yang diberikan mmg tip top..tu yang aku suka sangat bersalin kat putri specialist..terima kasih yang xterhingga kepada Dr. Noor Aini Shaari(Pakar Ginekologi) dan Dr. Tham(Pakar Prediatrik) serta staff yang bertugas pada hari tersebut..

No comments: